De technologie ontwikkelt voortdurend, ook rondom lectuur voor mensen met een leesbeperking. Daardoor is er steeds meer mogelijk. Helaas levert het soms ook drempels op.

Gesproken lectuur voor mensen met een leesbeperking wordt bijvoorbeeld uitgegeven in Daisyformaat en is af te spelen met speciale daisyspelers. Daisy maakt het onder meer mogelijk om te navigeren op verschillende niveaus, en de speler onthoudt waar de luisteraar gestopt is. Ideaal voor veel mensen. Maar een probleem voor een specifieke doelgroep: (soms dementerende) ouderen. Voor veel van deze mensen is de daisyspeler te ingewikkeld, met teveel knoppen. Niet alleen zijn er veel ouderen die daarom erg weinig gebruik maken van de daisyspeler die ze hebben, er zijn er ook veel voor wie de drempel om er een aan te schaffen te hoog is en die er dus helemaal geen hebben. Daar komt bij dat de daisyspeler duur is en vaak vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Maar daarvoor is wel een verklaring van een arts nodig. Alles wat dus geregeld moet worden om een daisyspeler te krijgen vormt voor veel mensen een te grote drempel.

Om deze specifieke doelgroep tóch aan het lezen te krijgen en te houden ontwikkelt de CBB een nieuwe speler, de Basis Audio Speler (BAS). BAS is op dit moment in de testfase. De speler heeft vier bedieningsknoppen (stop/play, vorige, volgende en 30 seconden terug) en een draaibare volumeknop. Er kan een koptelefoon worden aangesloten, en via een bij te leveren adapter kan ook via bluetooth verbinding worden gemaakt met een gehoorapparaat. De functies zullen verder uitgetest worden in de doelgroep. In de uiteindelijke versie zijn er mogelijk dus nog wijzigingen.

BAS wordt geactiveerd door een papieren kaart in ansichtkaart formaat in een gleuf te steken. Op de kaart staat aan weerszijden in het midden een QR code. Hoe je de kaart ook in het apparaat steek, de code kan altijd gelezen worden. Met het scannen van de code begint het apparaat een product te streamen. Internet is dus wel een vereiste. Het apparaat kan daarom worden aangesloten op vast internet of op WiFi. Eventueel is ook 4G toe te passen.

Vrijwel alle online content is met deze speler af te spelen, al is de eerste intentie om de gesproken uitgaven van de CBB beschikbaar te maken.

Een bijkomend voordeel van BAS is dat er geen cd’s verstuurd hoeven worden en dus ook niet geretourneerd. Daarmee is het dus ook beter voor het milieu. De papieren kaartjes kunnen bij het oud papier en kunnen zo gerecycled worden.

Om ook de aanschaf van de speler eenvoudig te houden voor de doelgroep zijn er plannen om BAS te koppelen aan een abonnement bij de CBB.

Ga naar de inhoud