Iedereen heeft dezelfde rechten op toegang tot informatie en lectuur, ook mensen met een leesbeperking. Daarom zet de CBB lectuur en informatie om in passende leesvormen. Passende leesvormen zijn braille, reliëf, grootletter, gesproken tekst en digitale tekst.

PASSEND LEZEN
In opdracht van de Koninklijke Bibliotheek produceert de CBB braille, grootletter, digitale bestanden en gesproken lectuur voor Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL). Iedereen met een leesbeperking kan lid worden van BPL, om zo toegang te krijgen tot een enorme collectie aan lectuur in passende leesvormen. U kunt contact opnemen met BPL via telefoonnummer 070 – 338 15 00 of e-mail [email protected]

ga naar www.passendlezen.nl

De CBB heeft ook een eigen collectie christelijke lectuur in passende leesvormen. Het gaat met name om Bijbels, Bijbelse dagboeken, liedboeken en allerlei christelijke kranten en tijdschriften. De collectie is opgebouwd uit verkoopuitgaven en abonnementen. Daarnaast kunt u ook andere artikelen, zoals een braille-grootletterkalender en wenskaarten met voelbare afbeeldingen bestellen.

CATALOGUS
‘Hierin lijkt de CBB het meest op een postorderbedrijf, aldus Kees Boekema. ‘Je vraagt de catalogus aan in gewenste leesvorm. Deze krijg je gratis toegestuurd. Uit de catalogus kies je de boeken, kranten of tijdschriften die je leuk lijken en je noteert de titels of de artikelnummers. Via de mail of telefoon geef je dit door aan de Klantenservice en de CBB zendt je de gekozen uitgaven toe. Klaar is Kees!’

De catalogus is eenvoudig als PDF te downloaden. Zoeken in dit bestand kan eenvoudig via de toetsencombinatie ctrl + f. Heeft u de voorkeur aan een andere leesvorm? De catalogus is ook beschikbaar in braille, grootletter en audio. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Elk kwartaal wordt de catalogus bijgewerkt.

download de catalogus

WAT WILT U LEZEN?
We krijgen regelmatig verzoeken om een nieuwe uitgave in een passende leesvorm in onze collectie op te nemen.

klik hier om uw verzoek kenbaar te maken

HELPEN LEZEN
Er is al veel beschikbaar in passende leesvormen. Het is begrijpelijk als hier vragen over zijn. Welke lectuur is er precies? Hoe kom ik eraan? Welke leesvorm past het beste bij mij? Hoe werkt een Daisyspeler? Hoe gaat dat als je boeken wilt streamen? Voor al deze en andere vragen kunt u contact opnemen met de Klantenservice. Maar er is meer.

“Voor een oudere dame die zeer slechtziend is geworden, heb ik een Daisyspeler geregeld en bij Passend Lezen luisterboeken besteld.”
– Ria, consulent –

De CBB vindt het belangrijk dat iedereen kan blijven lezen, ook met een leesbeperking en ook als u ouder wordt. De CBB heeft daarom een team van consulenten klaarstaan die persoonlijke ondersteuning kan bieden. Een consulent kan bij u thuis op bezoek komen om te helpen. Als u dat wilt, kan dit natuurlijk ook telefonisch. Hij of zij kan bijvoorbeeld meer informatie geven over het lezen in een passende leesvorm, boeken voor u uitzoeken en aanvragen, en samen met u een Daisyspeler regelen. U kunt hier gratis gebruik van maken! Zo kunt u blijven lezen.

“Ik ben dolgelukkig dat ik, dankzij de hulp van een consulent, weer boeken kan lezen/luisteren.”

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid? Neemt u dan contact op met onze Klantenservice

LEESBUTLER.NL
De Leesbutler is hét platform om toegang te krijgen tot de producten van de CBB. Alle lectuur die de CBB uitgeeft is eenvoudig via deze website te bestellen. Ook onze andere producten, zoals de braille-grootletterkalender en wenskaarten met voelbare afbeeldingen kunt u hier bestellen. U bent dus niet afhankelijk van onze klantenservice. Bestellen kan op uw tijd. De Leesbutler staat altijd voor u klaar!

ga naar de Leesbutler

BRAILLE.NL
In 2016 trad het VN-verdrag handicap in werking. Kernbegrippen van dit verdrag zijn: inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. Toegankelijke informatie en toegankelijke gebouwen zijn daarin erg belangrijk. Via braille.nl helpen we overheden, instanties en bedrijven om hun informatie en gebouwen toegankelijk te maken.

De CBB heeft een breed netwerk en werkt op nationaal en internationaal niveau samen met veel organisaties, waaronder de Koninklijke Bibliotheek, Visio, Bartiméus, KLM, overheidsinstellingen, United Bible Societies en Mission Evangélique Braille.

De productie van reliëfwerk is een nieuw onderdeel van braille.nl Het zal u niet zijn ontgaan dat we in een beeldcultuur leven. Dit kan de inclusiviteit voor blinden en slechtzienden in het gedrang brengen. Om hierop in te spelen kunnen we met onze reliëfprinter inclusieve producten produceren. Denk bijvoorbeeld aan prentenboeken met voelbare afbeeldingen, voelbare bewegwijzering, voelbare wenskaartjes, voelbare plattegronden, noem maar op. De CBB levert producten in hoge kwaliteit en echt inclusief. Mooi voor het oog én toegankelijk voor iedereen met een leesbeperking.

Wilt u ook met ons samenwerken om de informatie van uw organisatie toegankelijk te maken voor mensen met een leesbeperking?

ga naar braille.nl

Ga naar de inhoud