Via Passend Lezen zijn in Nederland meer dan 83.000 boeken in gesproken vorm beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. De collectie wordt elk jaar verder uitgebreid. Dat staat in schril contrast met de situatie in Suriname. Daar zijn maar enkele gesproken boeken te krijgen bij de bibliotheek van het Blindeninstituut in Suriname. Een deel daarvan is gedoneerd vanuit Nederland en sluit niet goed aan bij de beleefwereld van de Surinamers.

De CBB zet zich graag in om ook blinden en slechtzienden in Suriname toegang te geven tot boeken. Daarom zijn we dit jaar een project gestart om een collectie Surinaamse audioboeken te produceren. Dat doen we in samenwerking met het blindeninstituut in Suriname en Stichting Boekenportaal Suriname.

Het komende jaar lezen we 60 Surinaamse boeken in. In de eerste instantie zal dat worden gedaan in Nederland door mensen met een Surinaamse achtergrond. In een twee fase gaan we ook in Suriname zelf gesproken boeken produceren.

De afgelopen periode zijn vrijwilligers met een Surinaamse achtergrond gezocht om de collectie in te gaan lezen. Daarbij bleek dat er in de Surinaamse gemeenschap in Nederland veel enthousiasme is om zich in te zetten voor blinden en slechtzienden in Suriname. Er waren al snel voldoende aanmeldingen. De eerste stemtesten zijn ook al afgenomen. Begin 2022 gaan we starten met het daadwerkelijk inlezen van de boeken.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Vereniging Onbeperkt Lezen, Fonds XL en Bartiméus Fonds.

Skip to content