Illustratieve afbeelding met cd-rom, grote letters en braille tekst.
Logo ANBI; Algemeen Nut Beogende Instelling

Blijven lezen met een leesbeperking!

Christelijke lectuur in gesproken vorm, in grootletter en in braille


Uitgaven in passende leesvormen

De CBB zet gedrukte teksten om in gesproken vorm op daisy cd-rom en via streaming, in braille, grootletter en digitale vorm. Dit is zowel christelijke als algemene lectuur.

Deze teksten zijn onder te verdelen in:

  • Boeken (uitlening van braille en gesproken boeken via Bibliotheekservice Passend Lezen)
  • Maatwerk (een dienst van Passend Lezen)
  • Kranten en tijdschriften
  • Bijbelse dagboeken
  • Bijbels
  • Liedbundels en psalmboeken
  • Overige uitgaven, zoals christelijke uitgaven en de bureau-agenda en zakkalender in braille en de braille-grootletterkalender.

Alle verschillende uitgaven van de CBB kunt u bestellen via onze Klantenservice, maar ook op het gezamenlijke platform van de CBB en Dedicon: De Leesbutler. Via www.leesbutler.nl kunt u meer dan 300 uitgaven in passende leesvormen bestellen. Daar vindt u ook meer informatie over de verschillende uitgaven, zoals hoeveel braillebanden een Bijbel in braille heeft. De Leesbutler staat graag voor u klaar!

Catalogus 'Lectuur in passende leesvormen'

De CBB heeft een gratis catalogus beschikbaar waarin alle uitgaven vermeld staan die door de CBB geproduceerd worden.

Door bovenaan deze pagina op 'Catalogus' te klikken kunt u deze catalogus downloaden in pdf-formaat. U kunt de catalogus ook gratis aanvragen bij de CBB in braille, in grootletter en in gesproken vorm op daisy-cd. De catalogus is ook te beluisteren via afspeelapparaten met streamingmogelijkheid. Heeft u vragen over een uitgave en vindt u de informatie niet op deze website dan kunt u bellen naar 0341-56 54 77 of mailen naar klantenservice@cbb.nl Wij helpen u graag.

Daisy cd-rom

Gesproken lectuur wordt geleverd op daisy cd-roms. Dit zijn cd-roms die uitsluitend te beluisteren zijn via een daisyspeler of op een pc. Voor het aanvragen van een daisyspeler kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. De meesten vergoeden de daisyspeler.

Streaming

Het is mogelijk om een boek, krant of tijdschrift via streaming te beluisteren. Streaming kan via een aantal daisyspelers (zoals de VictorReader Stream, de Plextalk Linio en de Webbox), via de gratis app Dolphin EasyReader voor tablets en smartphones met Android en iOs en tenslotte ook via de streamingdienst van Passend Lezen. Een voorwaarde is dat de uitgave beschikbaar is in gesproken vorm. Klik voor meer informatie over streaming op de link 'Streaming' bovenaan deze pagina.

Digitaal lezen via Dolphin EasyReader

Met de gratis te downloaden app Dolphin EasyReader is het ook mogelijk om digitale tekstbestanden van de CBB te lezen. Dit noemen wij eText. Deze teksten kunt u vervolgens in grootte of contrast aanpassen aan uw voorkeur, laten voorlezen met de voorleesfunctie van uw apparaat of in braille lezen als u uw brailleleesregel eraan koppelt. 

Subpagina's: