Wist u dat de Bijbel, bijvoorbeeld de Herziene Statenvertaling, maar liefst 37 ringbanden omvat van ruim 100 braillepagina’s per band? En dat een gemiddeld tijdschrift twee banden van elk 62 pagina’s braille heeft, zonder plaatjes? U kunt begrijpen, dat is een bijzonder en intensief proces.

Tekst omzetten naar braille is met de huidige techniek goed te doen. Braille als tekst kunnen lezen is niet zo eenvoudig. Voor blinde mensen is het een uitkomst. Dat zij toegang hebben tot lectuur, is te danken aan Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift. Zijn geboortedag, 4 januari, staat bekend als Wereld Braille Dag. Sinds 1854 wordt voor blinde mensen de wereld ontsloten in zes puntjes.

Als CBB werken we elke dag met braille. We zetten boeken en Bijbels om in braille. Maken kalenders met braille. Folders, schoolboeken, verkiezingsprogramma’s, naambordjes, spelletjes met braille. Produceren kinderboeken met voelbare tekeningen en braille. Er is veel mogelijk, maar het is intensief en kostbaar. We maken graag al deze producten, maar dat kunnen we niet zonder hulp. Giften en donaties zijn nodig om al die duizenden pagina’s braille te produceren. We zijn dankbaar dat we daarmee in 2020 zo ruim gesteund zijn. Mogen we in 2021 ook op u rekenen? Kijkt u dan hier hoe u ons kunt steunen.

 

 

 

Naar de inhoud springen