‘Iedereen moet kunnen genieten van ’s werelds beroemdste konijn!’

Den Haag, 18 april 2023 – Iedereen kent nijntje. Maar wat als je blind bent? Hoe weet je dan hoe nijntje eruitziet? Voor kinderen met een visuele beperking is er goed nieuws: een vijftal titels van uitgeverij Mercis zijn voorzien van voelbare tekeningen en van tekst in braille en zwartdruk. Afgelopen zaterdag 15 april, tijdens het Leesfeest van Vereniging Onbeperkt Lezen, zijn de boeken gepresenteerd. Voorlezers lazen blinde en slechtziende kinderen uit de boeken voor. Terwijl de kinderen luisterden, ontdekten ze het wereldberoemde konijn op de tast.

Kinderen met een visuele beperking willen het liefst zoveel mogelijk meedoen. Net als hun ziende leeftijdsgenootjes willen ook zij kunnen aanwijzen welke schelpen nijntje op het strand vindt. Of vertellen wat ze in de speeltuin doet. De voelbare nijntje-boeken met teksten in zwartdruk en braille maakt dat mogelijk. Ouders kunnen de boeken dus als vanouds voorlezen, terwijl blinde kinderen de kleurrijke tekeningen in reliëf kunnen verkennen. Voor hen is het daarmee ook meteen een eerste kennismaking met braille.

Het voelbare voorleesboek is overigens ook een plezierige uitkomst voor ouders, opa’s en oma’s die zelf een visuele beperking hebben. Dankzij het brailleschrift kunnen ook zij de boeken voorlezen en met hun ziende kind op schoot samen genieten van nijntjes avonturen. De voelbare nijntje-boeken zijn in een gelimiteerde oplage geproduceerd en exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Irmgard Reijntjes, directeur-bestuurder Bibliotheekservice Passend Lezen: “Nijntje is voor iedereen. Elk kind moet kunnen genieten van dit beroemde konijn, dat overal ter wereld bijzonder geliefd is. Mooi dus dat we ook deze voelbare nijntje-boeken voor blinde kinderen aan onze collectie hebben kunnen toevoegen.”

Het idee van deze unieke uitgave komt van Stichting Dedicon, Nederlands grootste producent van aangepaste leesvormen. Directeur Maarten Verboom: “We streven naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot tekst en beeld. Ook wanneer je niet (goed) kunt zien. Na het succes van de voelbare Donald Duck, was de keuze voor een voelbaar nijntje-boek snel gemaakt. Uitgever Mercis reageerde enthousiast en omarmde het idee onmiddellijk om een aantal boeken in tastbare vorm te produceren. We zien daarmee de bereidheid bij uitgevers groeien om toegankelijkheid van lectuur bij de bron te organiseren.”

Behalve Mercis, Vereniging Onbeperkt Lezen en Stichting Dedicon zijn ook de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB), Bibliotheekservice Passend Lezen en Vrienden van Dedicon betrokken bij de totstandkoming van deze uitgave. De voelbare afbeeldingen zijn gemaakt op de reliëfprinter van de CBB.

Ga naar de inhoud