Rond 1910-1911 wilde een dominee van de Gereformeerde Kerk in Amsterdam catechisatie geven aan blinde kinderen. Hij stuitte op het probleem dat er geen geschikte boeken in braille waren voor deze kinderen. De dominee kwam in contact met mw. A.C. Diepenhorst-de Gaay Fortman. Zij verzamelde een aantal dames om zich heen. Samen gingen zij aan het werk om brailleboeken te maken voor de catechisatielessen.

Om de brailleboeken ook voor andere blinden beschikbaar te stellen, werd in 1912 de Christelijke Blindenbibliotheek opgericht. Vandaar de letters CBB. In 1926 verhuisde de CBB van Amsterdam naar Sonneheerd in Ermelo en in 1959 werd besloten om ook lectuur in gesproken vorm aan te bieden. Dit gebeurde door geluidsbanden en later door cassettebandjes. De CBB groeide uit het pand van Sonneheerd en in 1978 werd het pand aan de Paul  Krugerweg 39 gebouwd.

In de jaren die volgden deden nieuwe technieken hun intrede: moderne brailleprinters, daisy cd, professionele geluidsstudio’s, 2,5d reliëfprinters.

De CBB is vandaag de dag een veelzijdige en innovatieve organisatie, die lectuur en
informatie toegankelijk maakt voor mensen met een leesbeperking.

Ga naar de inhoud