Ermelo – 19 en 26 juni gaat de CBB open voor inlezers. Deze keer niet voor blinden en slechtzienden, maar voor mensen die stotteren of een stemaandoening hebben. De CBB verleent haar medewerking door haar studio’s in Ermelo op twee zaterdagen ter beschikking te stellen en de opnames te faciliteren. De opnames worden gemaakt door ruim 40 vrijwilligers die normaal gesproken lectuur inlezen voor personen met een leesbeperking. Met de opnames zal het machine learning algoritme van de Leidse spraaktechnologie startup Whispp worden getraind.

Whispp is opgericht door Joris Castermans die zelf stottert. Het uitgangspunt van Whispp is dat wanneer mensen die (hevig) stotteren fluisteren, zij meer ontspannen en vrijwel vloeiend kunnen spreken. Daarom ontwikkelt Whispp spraaktechnologie en een app waarmee telefoon- en videogesprekken kunnen worden gevoerd waarbij fluisterspraak zonder vertraging wordt omgezet in de eigen normale stem. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft daarmee dus niet door dat er eigenlijk wordt gefluisterd.

Whispp is, naast voor het stotteren, ook waardevol voor mensen met stemaandoeningen die in staat zijn om een ‘normale’ fluisterstem met een duidelijke articulatie te produceren. De fluisterstem moet daarbij klinken als een ruis zoals bij mensen zonder stemaandoening. Voor mensen met een gehele Laryngectomie werkt de spraaktechnologie van Whispp daarom bijvoorbeeld helaas (nog) niet.

De CBB zet zich breed in voor een inclusieve samenleving. Al bijna 110 jaar zet de CBB lectuur om naar passende leesvormen voor blinden en slechtzienden. Sinds 2015 richt de CBB zich ook op bedrijven, organisaties en overheden, om hen te helpen informatie en gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen met een leesbeperking. De samenwerking met Whispp past goed bij de visie van de CBB om te streven naar een samenleving waarin iedereen volledig kan participeren.

Naar de inhoud springen